header-negativepace1

Kijken naar de positieve en negatieve ruimte

Iedere tekening, schilderij of foto bestaat uit een positieve en negatieve ruimte. Het onderwerp wordt de positieve ruimte genoemd, alles er omheen is de negatieve ruimte. Om de negatieve ruimte te zien, moet je het onderwerp negeren en kijken naar de lijnen en vormen om het onderwerp heen. Bekende voorbeelden zijn Rubin’s vaas, een optische illusie waarin de negatieve ruimte rond de vaas de silhouetten vormen van twee gezichten in profiel; en het gezicht van een oude vrouw waarin je ook een jonge dame kunt zien. En vergeet niet M.C. Escher niet met zijn illustraties.

Negatieve ruimte

Esher

 

Werk van Noma Bar

Een bekende hedendaagse ontwerper die deze techniek toepast, is Noma Bar. Met één illustratie vertelt hij als het ware een tweede verhaal. Het werk van Noma Bar kom je regelmatig tegen in onder andere de Volkskrant, Esquire en Vrij Nederland.

Ik vind dat de kracht van deze illustraties schuilt in de ogenschijnlijke eenvoud. Het zijn bijna altijd minimalistische tekeningen - Less is more - met een hoge zeggingskracht. Kijk maar naar de voorbeelden hieronder.

Spock

taxi-revolver

Batman

Turkije

Pulp Fiction

Penquin

Cruijff

Peter en de Wolf

American Werewolf

 

Voor de cover van het jubileumboek dat wij voor BAM ontwierpen, hebben wij ook deze techniek toegepast.

BAM boek

 

Robert Luttikholt

concept & vormgeving

Bewaren

Robert_Luttikholt

Robert Luttikholt

Na zijn opleiding als grafisch vormgever aan het St. Joost heeft Robert inmiddels ruim twintig jaar ervaring als art director. Hij heeft zich de afgelopen jaren verdiept en ontwikkeld als designer van online media tools. Wat Robert maakt, communiceert en interacteert. Die eigenschappen worden overigens ook direct duidelijk in een persoonlijk gesprek. Zijn passie voor het vak gaat altijd door. Na vakantie of het weekend komt Robert met fantastische ideeën binnen.